Vencanice – sta sve treba da ima dobar sajt

Vencanice – sta sve treba da ima dobar sajt

 

Sigurno se pitate šta je bitno za dobar sajt, odnosno koje tehničke stvari treba da zadovolji dobar sajt? Odgovor je jednostavan:

– lep dizajn

– jednostavna navigacija

– brzo učitavanje

 

Sve ove aspekte ćemo razmatrati na osnovu primera najvećeg sajta o venčanicama na ex-yu prostorima – vencanice.

Kada se radi o sajtovima za venčanice, odnosno o salonima venčanica, njima je posao mnogo lakši. Venčanice su same po sebi lepe, svi brendovi venčanica unajmljuju profesionalne modele i profesionalne fotografe tako da su slike vrhunskog kvaliteta. Dovoljno je biti samo malo maštovit, iskoristiti ove kvalitetne fotografije i rešili ste problem lepog dizajna. Tako da su se dizajneri sajta držali tog pravila, nema prevelikih slika venčanica, a opet ima sasvim dovoljno informacija.

Brzina je faktor koji ocenjuju kako pretraživači, tako i posetioci sajta. Pretraživači brže sajtove bolje rangiraju,  a posetioci sajta su sve više nestrpljivi i nemaju vremena da predugo čekaju da bi se sajt učitao. Zato svi sajtovi pa tako i sajtovi o venčanicama, treba da se što brže učitavaju. Neko prosečno vreme koje imate da zainteresujete posetioca i da ga zadržite na sajtu, bilo da se radi o venčanicama, bilo o nekoj drugoj oblasti, iznosi 10-15s.

Što se tiče sajtova sa venčanicama, ovde brzina može biti problem jer brzina i lepota sajta su obrnuto proporcionalni. Što je više slika venčanica u što većoj rezoluciji, to će dizajn biti lepši, a mlade biti impresionirane i  sa većim izgledom da rezervišu venčanicu.

Sa druge strane, više slika će dovesto do sporijeg učitavanja sajta. Zato tu treba tražiti kompormis. Za sajtove sa venčanicama lepota je na prvom mestu, pa tek onda brzina. Smanjite malo slike, zadržite lep dizajn i iznajmljivanje venčanica je zagarantovano.

Za sve vlasnike sajta preporuka je da učitate sajt sa drugih računara i ako vam se čini da se sporo učitava, i drugi će misliti isto. Promenite nešto i učinite da vreme učitavanja bude kraće. Izbacite neku slike venčanice. Bitno je da posetioca zadržite na naslovnoj strani. Ako mu se dopadne, krenuće dalje u pregledanje kolekcija venčanica. Tu možete da stavite veće slike. Još bolje je stavite manje slike venčanica, a klik na nju otvara veću venčanicu.

Naravno, kada zadržimo posetioca na našem sajtu, moramo mu omogućiti lako kretanje kroz isti. Preporuka je jednostavna navigacija. Nema izmišljanja tople vode, nema nekih originalnih ideja koje ćete samo vi razumeti. Ne, jednostavnost na prvom mestu.

Korisnik je došao do naslovne strane koja se brzo učitala, svidja mu se dizajn, zastao je i počeo da razmišlja gde dalje. Verovatno hoće da pogleda kolekcije venčanica, pa kad nadje pravu venčanicu, kontakt informacije o tome gde je može iznajmiti/kupiti. Sve to mora da bude jasno vidljivo. Glavni meni mora da bude ili gore ili levo. To je praksa za koju znaju svi posetioci sajta i koja važi na skoro svim sajtovima. Zato je iskoristite.

Poslušajte ove savete i imaćete dobar sajt, bilo o venčanicama, bilo o nekoj drugoj oblasti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *