Šta je domen i koje su vrste domena ?

Rs domeni
rs domeni

Web danas predstavlja najživahnije mesto koje poznajemo koje se brzo menja, sa milionima online web sajtova koji pokušavaju da privuku pažnju korisnika. Pored odgovarajućeg marketinga i SEO (Search Engine Optimization)  ključno oružje u privlačenju pažnje internet korisnika je svakako ime samog sajta tj. njegov domen.

Snaga internet domena leži u tome što daje sajtu jedinstvenu web adresu na osnovu koje on može biti nađen. Ukoliko ste došli na ideju da napravite Vaš sajt prva stvar koju morate razmotriti jeste samo ime domena odnosno kako će se zvati Vaš budući veb sajt. Ono što morate imati u vidu jeste svakako za koju namenu pravite sajt, da li je to za predstavljanje ličnog ili poslovnog profila, kom auditorijumu je namenjeno itd. Kada ste o tome već razmislili, nalaženje odgovarajućeg softvera i web hostinga koji će Vaš sajt učiniti javno dostupnim na Internetu, biće mnogo lakše.

Pre nego što krenete sa registracijom domena poželjno je upoznati se samom strukturom domena. Kao primer iskoristićemo sajt na kome se nalazite. Naime, ako pogledate u adresni bar Vašeg pretraživača, videcete sledeće:
https://www.sajtmaster.rs/sta-je-domen-vrste-domena

U ovoj skupini slova i znakova domen je samo sajtmaster.rs, dok je sta-je-domen-i-koje- su-vrste-domena ime same web strane tj. blog posta.

Domen se u suštini sastoji iz dva dela. Prvi deo je domen drugog stepena SLD (second level domain) koji sami definišemo [sajtmaster], a drugi je top-level-domain (TLD) ili domen najvišeg nivoa koji biramo iz predefinisane liste domena Vašeg domen registra[.rs]. Dok je prvi deo potpuno u službi Vaše mašte i kreativnosti, drugi (TLD) je generalni deo domena gde Vam je izbor sužen na određeni broj ekstenzija domena  koji sada ide preko 100 različitih tako da i dalje imate veliku slobodu u odabiru željenog domena.

Što se tiče pravila kojih se morate pridržavati prilikom izbora domena, ima ih nekoliko.Pre svega morate proveriti dostupnost samog domena, pri čemu naziv domеna možе da sadrži cifrе (0-9), slova еnglеskog alfabеta (a-z) i crticu (-).

Dužina naziva nе smе biti kraća od 2, niti duža od 63 znaka. Naziv nе smе da sadrži crticu na počеtku ili kraju (primеr: „www.-domen-.rs“) i nе smе da sadrži dvе uzastopnе crticе na trеćoj i čеtvrtoj poziciji (primеr: „www.do–men.rs“)

Top-level domeni (TLD)

Generički domeni (gTDL).Verovatno ste već čuli za neki od najpopularnijih ekstenzija domena kao što su .com, .net, .info, .org, .biz. To su generički top level domeni koji su dostupni za registraciju svim ljudima širom sveta bez obzira na godine ili državljanstvo. Svi internacionalni domeni imaju svoju uopštenu namenu, tako npr. .com je namenjen komercijalnim sajtovima, .org neprofitnim organizacijama, .mobi za sajtove u vezi mobilne telefonije itd.

Nacionalni domeni tj. country-code TLD (ccTLD). Ukoliko ste se nekad pitali otkud toliko različitih domenskih ekstenzija na vebu, odgovor leži u tome da svaka država pa čak i mala ostrva imaju sopstveni top level domen.Nacionalni domeni predstavljaju odlično sredstvo kompanijama i organizacijama da se što više približe auditorijumu na lokalnom nivou.

Postavlja se pitanje da li je bolje registrovati .rs domen ili neki od generičkih top level domena, prednost je svakako na strani lokalnog .rs domena,  jer se mnogo bolje  kotira u rezultatima  lokalnih pretraživača od generičkih .com, .biz itd.

2 thoughts on “Šta je domen i koje su vrste domena ?”

  1. Gde se moze naci pouzdan dokaz za ovo: „…prednost je svakako na strani lokalnog .rs domena, jer se mnogo bolje kotira u rezultatima pretraživača od generičkih .com,..“ ?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *